Her gün tükettiğimiz içeceğin Parkinson hastalığından koruyabildiği ortaya çıktı!
Yeni yapılan bir bilimsel çalışmayla birlikte her gün tükettiğimiz kahvenin, Parkinson hastalığını engelleyebileceği ortaya çıkarıldı.
Yeni yapılan bir bilimsel çalışmayla birlikte her gün tükettiğimiz kahvenin, Parkinson hastalığını engelleyebileceği ortaya çıkarıldı.
Beslenme ve içecek tercihleri sıhhatimiz üzerinde büyük bir tesire sahip. Yeni bir araştırmada kahve tüketimi ile Parkinson hastalığı ortasında bir temas buldu. 184.024 kişi üzerinde 13 yıl boyunca yapılan bu çalışma, kahve içenlerin Parkinson hastalığına yakalanma riskinin, kahve içmeyenlere nazaran daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Yeni bir araştırma, kahve tüketiminin Parkinson hastalığı riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor
Uluslararası bir araştırma grubu tarafından yürütülen çalışmada, Parkinson hastalığına sahip yüzlerce kişi üzerinde yapılan tahliller sonucunda, kafeinin ana metabolitleri olan paraxanthine ve theophylline düzeylerinin Parkinson riskini azaltıcı bir tesiri olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, “Bu çalışma, 20 yılı aşkın bir müddet boyunca takip edilen en büyük uzunlamasına kohortlardan birinde, kafeinli kahve tüketimi ile Parkinson hastalığı riski ortasında karşıt bir münasebet olduğunu gösterdi” diye açıklama yaptı.
Daha evvelki araştırmalar da kahve ve Parkinson ortasında bir irtibat bulmuştu, fakat bu çalışma, kafein alımının biyomarkörlerine odaklanarak daha ileriye gidiyor.
Kahve tüketiminin en üst yüzde 25’lik diliminde yer alan şahısların, hiç kahve içmeyenlere nazaran Parkinson hastalığına yakalanma olasılıkları yüzde 40 daha düşük. Çalışma genelinde kahve tüketenler ortasında risk azalması ülkeye nazaran yüzde 5 ile 63 ortasında değişiklik gösteriyor.
Sigara ve alkol tüketimi üzere faktörler dikkate alındığında bile bu bağ devam etse de direkt bir neden-sonuç bağının kanıtlanması için kâfi değil. Fakat kafein ve bileşenlerinin beyin üzerinde hami bir tesiri olduğu görülüyor.
Önceki araştırmalara dayanarak, kafeinin beyinde dopamin akışını sürdürme halinin bu tesirlerin nedeni olabileceği düşünülüyor. Parkinson hastalığı, substantia nigra ismi verilen bölgedeki hudut hücrelerinin kaybı nedeniyle beyindeki dopaminin azalması ile biliniyor.
Araştırmacılar araştırma yazısında, “Bu nöroprotektif tesirler, kafein, paraxanthine ve theophylline ile Parkinson hastalığı insidansı ortasında karşıt bir münasebet ortaya koyan bulgularımızla uyumludur” diye belirtiyorlar.
Kafeinin nöronlar üzerindeki tesiri göz önüne alındığında, nörodejeneratif hastalıklarla bir münasebet olması şaşırtan değil. Fakat, Parkinson’un beyinde nasıl başladığı konusunda hala kesin bir bilgiye sahip olmadığımız için bu bağlantıyı tam olarak anlamak güç.
Parkinson hastalığının tetikleyicilerini, hastalık riskimizi etkileyen faktörleri ve nasıl durdurulabileceğini belirlemek için değerli çalışmalar devam ediyor. Yalnızca ABD’de, yaklaşık bir milyon insan Parkinson hastalığı ile yaşıyor ve bu hastalık titreme, olağan hareket, istikrar ve uzuv sertliği ile ilgili problemlere yol açıyor.
Araştırmacılar, yazılarının sonunda “Kahve, dünya çapında en yaygın tüketilen psikoaktif içecektir. Kafeinin Parkinson hastalığı üzerindeki biyolojik tesirlerini çözmek, yalnızca kıymetli halk sıhhati sonuçları taşımakla kalmaz, birebir vakitte Parkinson hastalığının etiyolojisini anlamamızı ve muhtemel tedbire stratejilerini teşvik eder” diye belirtiyorlar.
Dolayısıyla kahve tüketiyorsanız tüketmeye devam edin, tüketmiyorsanız tüketin. Siz ne düşünüyorsunuz? Niyetlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.
Shiftdelete
Kaynak : https://shiftdelete.net/kahve-parkinson-engelleyebilir