Erzurum’un Horasan ilçesindeki Azaplı köyünden çıkan Hink Yemeği coğrafik işaret aldı

Erzurum’un Horasan ilçesine bağlı Azaplı köyünden çıkarak coğrafik işaret alan Hink Yemeği, tadanlara farklı bir lezzet sunuyor. Erzurum Hink Yemeğinin coğrafik hudutta uzun bir geçmişi bulunuyor. Bu yemek Azaplı Köyünün mutfak kültürü içinde kıymetli …

Erzurum’un Horasan ilçesindeki Azaplı köyünden çıkan Hink Yemeği coğrafik işaret aldı
  • 0
  • 7
  • 1 Ocak 2024
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Erzurum‘un Horasan ilçesine bağlı Azaplı köyünden çıkarak coğrafik işaret alan Hink Yemeği, tadanlara farklı bir lezzet sunuyor.

Erzurum Hink Yemeğinin coğrafik hudutta uzun bir geçmişi bulunuyor. Bu yemek Azaplı Köyünün mutfak kültürü içinde değerli bir yere sahip. Şimdilerde ise artık coğrafik işarete sahip ve ismi artık herkes tarafından biliniyor. Üretimi, kolostrum sütü kullanılması bakımından coğrafik sona has nitelik taşır. Bu sebeplerle coğrafik hudutla ün bağı bulunan Erzurum Hink Yemeğinin üretiminin tüm evreleri, coğrafik sonda gerçekleşiyor. 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından mahreç olarak coğrafik işaret alan Hink Yemeği, Erzurumlu hanımlar tarafından da sıkça pişiriliyor.

Hink Yemeği yapımı

Hamur bileşenleri derin bir kapta uygunca karıştırılıp sert bir yerde yoğrulur. Hazırlanan hamurdan 3 cm büyüklüğünde kesimler alınır, elde yuvarlanarak 4 cm çapında silindir yapılır ve bıçakla 4 cm genişliğinde kesilerek küçük modüller elde edilir. Hamur modüllerinin üzerlerine un serpilip elde açılarak kese formu verilir. Bir tencerede eritilen tereyağına, küçük modüller halinde doğranmış soğan ve kıyma eklenip soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça, pul biber, tuz, kuru reyhan, kuru nane, karabiber ve kimyon ek edilip homojen hale gelinceye kadar yaklaşık 5 dakika daha kavrularak iç harç hazırlanır. Kolostrum sütü kaynatılıp ılıtılır ve bir kapta yumurta ile uygunca çırpıldıktan sonra iç harç ile karıştırılır. Bu karışım, kese formunda hazırlanan hamurlara yaklaşık 15’er g doldurulup hamurların ağzı yeterlice kapatılır. Bir tencerede kaynatılan suya tuz ek edilir ve doldurulmuş hamurlar bu suda 8-10 dakika kadar haşlanır. Pişen hamurlar süzülerek sudan çıkarılır. Erzurum Hink Yemeğinin servisi, sıcak olarak yapılır. – ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Mahallî

Haberler.com

Kaynak : https://www.haberler.com/yerel/erzurum-un-horasan-ilcesindeki-azapli-koyunden-cikan-hink-yemegi-cografi-isaret-aldi-16683577-haberi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir