Denizli’nin Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatı Arttı
Denizli’nin kuru meyve ve mamulleri bölümü ihracatı 2024 yılının Ocak-Mayıs devrinde geçen yılın birebir devrinde nazaran yüzde 48 oranında artışla 12,3 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı Ocak-Mayıs periyodunda Denizli’nin toplam tarım ihracatı yüzde 11 …
Denizli‘nin kuru meyve ve mamulleri dalı ihracatı 2024 yılının Ocak-Mayıs devrinde geçen yılın tıpkı periyodunda nazaran yüzde 48 oranında artışla 12,3 milyon dolara ulaştı.
2024 yılı Ocak-Mayıs devrinde Denizli’nin toplam tarım ihracatı yüzde 11 oranında artışla 147 milyon dolar gerçekleşti. Tarım alt bölümleri ortasında güçlü pozisyonunu sürdüren kuru meyve ve mamulleri dalı yılın birinci 5 ayında vilayetimizin toplam tarım ihracatından yüzde 8 hisse aldı.
Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu; “Denizli’nin kuru meyve ve mamulleri kesimi ihracatı 2023 yılında yüzde 34 oranında artışla 21,8 milyon dolar pahasında gerçekleşti. Vilayetimizden bilhassa leblebi, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kuru kayısı, yer fıstığı, çam fıstığı ve kuru üzüm üzere besinlerin ihracatı gerçekleşiyor. Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 73 hisseyle bölüm ihracatında ana pazar olarak konumlanıyor. 2024 yılının Ocak-Mayıs periyodunu kapsayan birinci 5 ayında Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İspanya ve Hollanda’nın ön plana çıktığını görüyoruz. Öbür yandan, ABD’ye kuru meyve ihracatı birebir devirde yüzde 90’nın üzerinde artış gösterdi. Sıhhat açısından vazgeçilmez olmaya devam edecek olan klâsik kuru meyveleri 40 ülkeye ihraç ediyoruz. Pazar çeşitliliğinin giderek artacağına inanıyoruz. Denizli’nin ihracat artışıyla dikkat çeken dalında faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz iktisadına sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz.” Tabirlerini kullandı.
Kuru ve kabuklu meyvelerin üretiminde ve ihracatında ülkemizin dünya genelinde önder pozisyonda olduğunu belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Bu pozisyonu korumak ismine, Avrupa’nın ana gündemi olan sürdürülebilirlik konusunun, dalda faaliyet gösteren firmalarımızın da ana gündemleri olması gerekiyor. Tüketici tercihlerinin ve beklentilerinin değiştiği bir devirdeyiz. Bu değişime ve dönüşüme ayak uydurmak fakat sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştirilen üretim metotlarıyla mümkün olduğunun şuurundayız. Kuru meyve ihracatının sürdürülebilir tarım uygulamaları, eser çeşitliliğinin zenginleştirilmesi ve kaliteden ödün vermeyen besin anlayışı ile güçlü artışını sürdüreceğine inanıyoruz” dedi. – DENİZLİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat
Haberler.com
Kaynak : https://www.haberler.com/ekonomi/denizli-nin-kuru-meyve-ve-mamulleri-ihracati-artti-17466222-haberi/