Çayı tuzlu içen kimyager sonunda sebebini açıkladı! İşte bilimsel sırrı

Çay dünyasında beklenmedik bir teklif olan tuzlu çay fikri, ünlü kimyagerin bilimsel bakış açısıyla insanları şaşkına çevirdi.

Çayı tuzlu içen kimyager sonunda sebebini açıkladı! İşte bilimsel sırrı
  • 0
  • 6
  • 1 Şubat 2024
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Ünlü kimyager Michelle Francl, çaya tuz eklemenin bilimsel temellerini ortaya koyarak çay severleri şaşkına çevirdi. Yeni kitabında “Çayın Kimyası” ile bilimin çay dünyasına getirdiği yenilikleri açıklayan Francl, bu teklifinin nasıl milletlerarası bir çay fırtınasına dönüştüğünü açıklıyor.

Ünlü kimyager çayın kimyasını çözdü

Olay, Francl’ın yeni kitabının yayımlanmasıyla başladı. Çayın demlenmesi konusunda 500’den fazla makale okuyarak ve kendi araştırmasını yaparak geçirdiği üç yılın akabinde Francl, çayın içeriğinden şekerin tesirine, çaydanlıkların rolünden çayın bağımlılık yapma potansiyeline kadar bir dizi mevzuya odaklanıyor.

Çayın tarih boyunca nasıl bir ritüel haline geldiğini vurgulayan Francl, yazısında, “Çay, yalnızca içindeki kimyasal tepkilerle değil, tıpkı vakitte insanların hayatındaki yerini şekillendiren tarihle de özdeşleşmiştir” diyor. Francl, çayın yalnızca bir içecek olmanın ötesinde, kültürel bir fenomen haline geldiğini tabir ediyor.

Çayı tuzlu içmenin değişik sırrı

Francl, çaya fark yaratmayacak ölçüde tuz eklemenin acılığı azalttığını ve sodyum iyonlarının acı tat algısını etkilediğini söylüyor. Yıllar süren araştırmalarının meyvesini veren kimyager, bu teklifinin köklerini çayın kimyasal yapısına dayandırıyor.

Çayı tuzlu içmek, birinci başta alışılmadık bir teklif üzere gelebilir. Fakat Michelle Francl’ın bilimsel perspektifinden bakıldığında, bu teklifin çayın tadını değiştirebilecek kimyasal bir temeli olduğunu görmek mümkün.

Francl, yazdığı “Çayın Kimyası” kitabında bu tarife yer veriyor ve insanların önyargılı davranmamasını umut ediyor. Kimyager, çaya çok az ölçüde tuz eklemenin şeker eklemek üzere olmayacağını, içenlerin tuz tadını almayacağını söylüyor.

Sodyum iyonlarının acılığı azaltma tesiri, çay severlere farklı bir tecrübe sunabilir. Tuzlu çay, yalnızca klasik çay içme alışkanlıklarını sorgulamakla kalmayıp, birebir vakitte bilimsel merakın tadını çıkarmak için farklı bir yol olabilir.

Kimyager, tuzlu çay probleminin bu kadar ileri gidebileceğini öngöremedi

Uluslararası arenada yaşanan olayların akabinde Francl, bilimin çay tutkunlarının yaşantısına getirdiği bu küçük dokunuşun, büyük bir çay fırtınasına dönüşmesine şaşkın.

Francl’ın yazısında öne çıkan bir öbür bahis ise bilimle gelenek ortasındaki çatışma. Francl, birtakım insanların klâsik çay içme alışkanlıklarına karşı çıkabileceğini belirtirken, bilimin dünyayı nasıl daha yeterli bir yer haline getirebileceği konusunda çay tutkunlarını düşünmeye çağırıyor.

Yine de konutta denememek gerektiğini ve çok tuzun insan sıhhatine ziyanlı olabileceğini belirtmekte yarar var. Pekala siz çayı tuzlu içme konusuna sıcak bakıyor musunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmına yazmayı unutmayın.

Shiftdelete

Kaynak : https://shiftdelete.net/cayi-tuzlu-icen-kimyager-sonunda-sebebini-acikladi-iste-bilimsel-sirri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir