Konya’da Vazgeçilmez Lezzet: Hindi Boynu Eti

Konya’da vazgeçilmez lezzet haline gelen hindi boynu eti haftada 1 kere pişiyor KONYA – Türk mutfağında da farklı bir yere sahip olan hindi boynu eti, Konya’da vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri ortasında yer almaya başladı. Haftada bir defa köz …

Konya’da Vazgeçilmez Lezzet: Hindi Boynu Eti
  • 0
  • 5
  • 23 Nisan 2024
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -


Konya‘da vazgeçilmez lezzet haline gelen hindi boynu eti haftada 1 sefer pişiyor

KONYA – Türk mutfağında da başka bir yere sahip olan hindi boynu eti, Konya’da vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri ortasında yer almaya başladı. Haftada bir defa köz ateşinde yaklaşık 7 saat pişen hindi boynu, daha sonra sunuma hazır ediliyor.

Türk yemek kültüründe geçmişi Osmanlı periyoduna kadar uzanan ‘hindi boynu’ günümüzde de tercih edilmeye başladı. 15. yüzyılda Osmanlı mutfağına giren ve günümüzde de Türk mutfağında farklı bir yere sahip olan hindi boynu etini, Konya’da dede mesleği fırıncılığı 50 yıldır sürdüren Mustafa Ortaabacı da haftada bir gün müşterileri için hazırlıyor. Hindi boyunları gece saatlerinde köz haline gelen fırının ateşine sürülüyor ve yaklaşık 7 saat boyunca pişiriliyor. Fırından çıkartılan hindi boynu etleri, piştiği tepsi içerisinde sabaha kadar dinlenmeye bırakılıyor. Sabahın erken saatlerinde sunulan hindi boyunları vatandaşlar tarafından da ilgi görüyor.

“Merak edip yiyorlar, sonra hayran kalıyorlar kuzu eti lezzetinde diye”

Hindi boynu etinin yağsız ve çok lezzeti bir et olduğunu söyleyen Mustafa Ortaabacı, Cuma günleri pişirdiğimiz hindi etini talebin artmasıyla bazen haftanın 2 gününde de çıkartıyoruz. Burada 81 vilayetten gelen kamyoncu ağabeylerimiz ve buradaki esnaf kardeşlerimiz bu nasıl bir lezzet diye merak edip yiyorlar, sonra hayran kalıyorlar kuzu eti lezzetinde diye. 7 ila 8 saat ortasında fırında piştikten sonra gündüz kebap yağı suyu ile sunuma hazırlıyoruz” dedi.

“Hindi boyun eti kalın olduğu için 7 saat fırında duruyor”

Bu lezzeti çok istenildiği vakit bazen haftada 2 gün bulunduklarını anlatan fırıncı Mustafa Ortaabacı, “Genellikle Cuma günleri yapıyoruz. Talep çok ancak temin etmek güç olduğu için kimi hafta haftada 1 gün çıkartıyoruz. Hindi boyun eti kalın olduğu için 7 saat fırında duruyor. Biraz sıkıntı piştiği için evvel yıkama sürecinden geçiyor daha sonra gece saat 12 üzere fırına gönderiyoruz, sabah piştikten sonra çıkartıyoruz. Bu lezzeti kebap yağı ile yaptığımız için farklı bir lezzet katıyor. Biz bunu müşterimize söylemesek bile kuzu eti niyetinde olan müşterilerimize verdiğimiz vakit lezzetine bakınca bu sahiden hindi eti mi diye şaşıran çok oluyor. Farklı bir damak lezzeti sunduk Konya’mıza” biçiminde konuştu.

“Yağsız olduğu için şeker, kolesterol ve tansiyon hastaları bilhassa tercih ediyor”

Birçok yaş kümesinin tercih ettiğini belirten Ortaabacı, “Yaşı genç kardeşlerimiz lezzetine bakınca bu ne abi diye onlar da şaşırıyorlar. Lezzet ve etin kalın olmasından şaşırıyorlar, bu halde büyük hindi eti olur mu diye. Çok olumlu yorumlar alıyoruz. Müşterimiz doyurucu olduğu için tercih ediyorlar. Bir de yağsız olduğu için şeker, kolesterol ve tansiyon hastaları bilhassa tercih ediyorlar. Hindi boynunun porsiyonu 140 lira” diye konuştu.

Hindi boynu etinin tercih eden vatandaşlar ise bu lezzeti severek yediklerini ifade ettiler.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler.com

Kaynak : https://www.haberler.com/kultur-sanat/konya-da-vazgecilmez-lezzet-hindi-boynu-eti-17253657-haberi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir